Patelnia,  Patelnia do smażenia

Rodzaje patelni, które warto mieć w kuchni

Dobrze wyposażona kuchnia umożliwia tworzenie różnorodnych potraw, a także czerpanie z gotowania większej przyjemności. Jeśli więc chcesz wzbogacić swoją dietę, kup różne rodzaje patelni. Jedne bowiem lepiej sprawdzą się do smażenia mięsa, inne do pieczenia zapiekanek, a jeszcze inne do przygotowania omleta.

 

Patelnie do smażenia

Najczęściej patelni używamy do smażenia. Można jednak przyrządzać w ten sposób najróżniejsze potrawy, dlatego też potrzebne są odmienne rodzaje patelni. Przykładowo do przygotowania gulaszu czy spaghetti bolognese najlepiej posłuży Ci głęboka patelnia, na przykład . Z kolei omlet możesz przygotować na beztłuszczowej, płaskiej patelni. Przydatnym narzędziem do gotowania jest także patelnia grillowa. Można na niej przyrządzić mięso albo warzywa, które zyskują dzięki niej wyjątkowy smak. Duże znaczenie mają również materiały, z których zrobiona jest patelnia. Jeśli na przykład użyjesz patelni żeliwnej, to żelazo przeniknie do potrawy. Z pewnością takie rozwiązanie może przydać się osobom, których dieta jest uboga w ten składnik mineralny.

 

Patelnie do piekarnika

Istnieją też patelnie, które można włożyć do piekarnika i zapiec sobie w ten sposób dowolne danie. Ważne jednak, aby orientować się, które naczynia są dość odporne na wysokie temperatury. Nieodpowiednie produkty mogą bowiem uwalniać szkodliwe substancje czy nawet stopić się pod wpływem ciepła. Patelnia do piekarnika to najczęściej naczynie stalowe, bowiem w takim można piec nawet w 260 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *