Kuchnia,  Naczynia,  Naczynie żaroodporne,  Wyposażenie kuchni

Naczynia do pieczenia w piekarniku

Piekarnik przydaje się nie tylko w momencie, w którym marzy Ci się stworzenie smacznego ciasta. Możesz wykorzystać go również do upichcenia zapiekanki albo wytrwanej tarty. Pomysłów i inspiracji jest naprawdę wiele. Trzeba tylko dysponować odpowiednimi naczyniami i już można się przekonać, jak pyszne są dania z piekarnika.

 

Cechy naczyń do zapiekania

Ponieważ pieczenie odbywa się w szczególnie wysokich temperaturach, ważne jest, aby naczynie przeznaczone do tej metody gotowania było odporne na ciepło. W innym wypadku zacznie się bowiem topić i nie tylko nic nie zjesz, ale nawdychasz się dodatkowo szkodliwych substancji. Lepiej więc dokładnie poczytać o właściwościach konkretnego materiału, zanim zdecydujesz się umieścić wykonane z niego naczynie w piekarniku. Najbardziej popularne tworzywa, z których robi się tego typu produkty to np. szkło hartowane, ceramika czy żeliwo.

 

Naczynie żaroodporne czy patelnia?

Poza naczyniami żaroodpornymi wykonywanymi ze wspomnianych wcześniej materiałów, istnieją także patelnie, które również nadają się do umieszczenia w piekarniku. Musisz jednak zwrócić uwagę na to, z czego takie naczynie jest wykonane. Jeśli jest zrobione ze stali lub żeliwa, najlepiej nadaje się do tego celu. Oczywiście, patelnia do piekarnika musi również posiadać odpowiedni uchwyt, który także będzie odporny na wysokie temperatury. Żeliwne naczynie nadaje się do pieczenia w temperaturze do około dwustu dwudziestu stopni, a stalowa w jeszcze wyższej, bo do dwustu sześćdziesięciu stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *