Patelnia,  Patelnia ceramiczna,  Patelnia do piekarnika,  Płyta indukcyjna

Czy podczas gotowania trzeba stosować pokrywki?

Każdy ma swoje sposoby gotowania. Poza tym w zależności od potrawy wskazane może być takie czy inne przyrządzanie, aby wydobyć z potrawy jak najwięcej aromatu. Drobne rzeczy mogą mieć więc duże znaczenie. Nawet odpowiedź na pytanie o to, czy stosować, czy nie – pokrywkę do garnka lub patelni, nie jest taka jednoznaczna.

 

Oszczędność energii dzięki pokrywce

Europejska Agencja Środowiska podaje, że należy stosować pokrywki do garnków, gdyż w ten sposób można zaoszczędzić nawet jedną czwartą energii, którą zużyjesz do przyrządzenia swojego dania. Być może w przypadku gotowania jednej potrawy nie będzie to dużo, jednak jeśli spojrzymy z szerszej perspektywy, to tych oszczędności będzie naprawdę sporo. Nie wszystko da się jednak przygotować z pokrywką.

Smażenie na przykrytej patelni

Kiedy coś smażysz, tłuszcz niestety może pryskać na różne strony. Szczególnie kiedy oleju jest sporo, a w smażonych produktach znajduje się dużo wody, możesz mieć pochlapaną całą kuchnię łącznie z sobą. Ważne jest więc, aby nie wkładać mięsa z zamrażarki prosto na patelnię. Poza tym, patelnia ceramiczna z pokrywką to nie jest dobre naczynie do smażenia. Owszem, możesz przygotować mięso w ceramicznym naczyniu, jednak nie przykrywaj go. Przez to olej będzie jeszcze bardziej pryskał na Ciebie i otoczenie, ponieważ wejdzie w kontakt z większą ilością wody, która skropliła się pod przykryciem. Lepiej daj wodzie po prostu odparować. Z kolei dusząc na niewielkim ogniu gulasz czy jakieś inne danie, warto zastosować pokrywkę, aby mięso szybciej zmiękło, a cały sos nie wyparował.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *